• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/

İstanbul Van Dayanışma Platformu

Video Arşivi
Araştırma Yazıları
Günün Sözü










TAM EKRAN YAPIN
Arkanıza Yaslanın 
Yumun Gözlerinizi..

 

Haftanın Kitabı

Muhteşem Resimler DEVAM

IslamicART 1    3
Hava Durumu
Takvim
Üyelik Girişi
Türkiye'nin 2012 yılı Göç Haritası

Türkiye'de geçen yıl toplam 2 milyon 420 bin 181 kişi şehir değiştirirken, en fazla göç alan şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya oldu. Türkiye'de geçen yıl 81 ilden 58'i net göç verdi.

Göç alan iller arasında ekonomik gelişmişliği daha yüksek olan büyük şehirler başı çekerken, göç alan illerin başında her zaman olduğu gibi İstanbul geldi. İstanbul'u, Ankara ve Antalya izledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, bir yılda toplam 2 milyon 420 bin 181 kişi yer değiştirdi. 2010-2011 döneminde Türkiye'deki 81 ilin 58'i net göç verdi, 22'si göç aldı, biri ise sabit kaldı.

Net göç hızının en yüksek olduğu il geçen yıl depremle sarsılan Van oldu. Nüfusu 1 milyon 22 bin 532 olan Van'a geçen yıl 23 bin 415 kişi göç ederken, 72 bin 273 kişi de bu şehirden başka şehirlere gitti. Van'ın net göç hızı binde 46,67 olarak tespit edildi.


Göç veren şehirlerde ikinci sırayı binde 24,75 net göç hızı ile Yozgat, üçüncü sırayı binde 20,88 net göç hızı ile Çankırı, dördüncü sırayı da binde 19,06 net göç hızı ile Kırıkkale aldı. 7 bin 948 kişi göç alan ve bu kadar kişi de göç veren Artvin'de net göç hızı sıfır olarak tespit edildi.

''Taşı toprağı altın'' diyen İstanbul'a göç etti

2010-2011 döneminde kişi sayısı olarak en fazla göçü İstanbul aldı. Söz konusu dönemde İstanbul'a 450 bin 445 kişi yerleşti, 328 bin 663 kişi de bu şehirden gitti. İstanbul'un aldığı net göç 121 bin 782 kişi, net göç hızı da binde 8,98 olarak tespit edildi.

Aynı dönemde Ankara'ya 191 bin 864 kişi göç ederken, 137 bin 385 kişi de Ankara'dan ayrıldı ve başkentte net göç 54 bin 479 olarak belirlendi. En fazla göç alan üçüncü şehir ise Antalya oldu. Antalya'ya 89 bin 731 kişi göç etti, 62 bin 875 kişi de ayrıldı.

Net göç hızı oranları bakımından dikkat çekici şehir de Gümüşhane oldu. Gümüşhane'ye 2010-2011 döneminde 10 bin 426 kişi göç etti, 8 bin 988 kişi ise bu şehirden ayrıldı. Gümüşhane'nin net göç hızı binde 10,92 olarak belirlendi.

Aynı dönemde 50 binin üzerinde göç alan şehirler arasında Adana, Bursa, İzmir, Kocaeli, Konya ve İçel de yer aldı. En fazla göç veren şehirler arasında ise Diyarbakır ve Samsun da bulunuyor.

2,4 milyon kişi yer değiştirdi

Türkiye'de bir yıl içinde 2 milyon 420 bin 181 kişi yer değiştirdi. Bölgeler bazında bakıldığında ise en fazla göç alan bölge Batı Anadolu, en fazla göç veren bölge ise Karadeniz bölgesi oldu.

2010-2011 döneminde illerin aldığı göç, verdiği göç, net göç ve net göç hızı (binde) şöyle:







Kaynak: AA


 

 

Van'ın Taşınması, 76 Yıl Önce de Tartışılmış

23 EKİM ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6'lık depremlerin vurduğu Van'da 76 yıl önce yapılan teknik incelemelerden sonra, kentin Edremit İlçesi Elmalı Köyü yakınlarında kurulmasının uygun olacağının dönemin Başbakanı İsmet İnönü'ye rapor halinde bildirildiği ortaya çıktı. Kitabı için araştırma yaparken arşivlerinden bu bilgiyi ortaya çıkardığını söyleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Yyü) Van Gölü Çevresi Tarihi Eserler ve Kültür Değerlerini Araştırma Merkezi Müdürü Murat Oto, "Fakat rapora rağmen Van'ın geleceğini etkileyen kararla, şehir bugünkü yerine kurulmuş" dedi.

Van'da meydana gelen depremlerin ardından yapılacak kalıcı konutların yeri tartışma konusu olurken, depreme dayanıklı olan bölgeler de araştırıldıktan sonra buralara TOKİ tarafından depremzedeler için konutlar yapılmaya başlandı. Bu yerlerin en gözdesi ise yapılan araştırmalarla zemini en sağlam çıkan merkeze yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Edremit İlçesi oldu.

Bu tartışmaların bir benzerinin 76 yıl önce de yapıldığı ortaya çıktı. Van Gölü kıyılarına yakın bir alanda bulunan Van Kalesi'nin güney tarafındaki düzlük alana kurulu, 1915 yılında ise yaşanan işgal ve yaşanan göçün ardından tamamen boşaltılan eski Van şehrinin yerleşim yerinin uygun olmadığı, yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan bir raporla dönemin Başbakanı İsmet İnönü'ye de verildiği ortaya çıktı.

GÖÇ ÖNCESİ KENT NÜFUSU 70 BİN

Bu bilgilere, Yyü öğretim görevlisi, Van Gölü Çevresi Tarihi Eserler ve Kültür Değerlerini Araştırma Merkezi Müdürü Murat Oto yaptığı bir kitap araştırması sırasında ulaştı.

Oto, Van'ın geleceğinin o yıllarda belirlendiğini belirterek, "Başbakanlık Cumhuriyet Arşivinde yer alan 25.03.1937 tarih ve 3587 sayılı 1937 tarihli yazıda, 70 bin nüfuslu Van'ın Birinci Dünya Savaşı sırasında (1915-1918) çeşitli işgallere uğrayarak harabe halini aldığı ve bugün (1936) ancak hicretlerle yedi (7) bin nüfusa ulaştığına dikkat çekilerek, Başvekalet (Başbakanlık) Yüksek Vekalet Makamı, Birinci Umum Müfettişliği emirleri üzerine Nafia Vekaleti (Bayındırlık Bakanlığı) Yapı İşleri Umum Müdürlüğünce yeni Van şehrinin yerinin tespiti için teknik incelemeler yaptığı dile getiriliyor" dedi.

ESKİ VAN'IN KURULDUĞU YER SAKINCALIYMIŞ

Öğretim görevlisi Oto, 1930'lu yıllarda başlatıldığı tahmin edilen, yeni Van şehrinin hangi bölgede kurulmasının teknik açıdan daha uygun olacağına yönelik yapılan incelemelerin ardından, Van Kalesi'nin güneyinde kurulu olan şehrin mevcut durumunun, iktisadi, idari açıdan, şehirlerarası yollardan uzak olması, bu alanın bataklık olması, bataklığın ıslahı için zamana ve kaynağa ihtiyaç olacağının da hazırlanan bu raporda belirtildiğini söyledi. Oto, sağlık bakımdan eski Van şehrinin sakıncalı olduğununda yine bu raporlarda yazıldığını ifade etti.

Raporda, şehrin Van Gölü sahiline uzak bir mevkide bulunmakta olmasından dolayı halkın Van Gölü'nün çok güzel olan manzaralarından ve şehir halkının medeni ihtiyaçlardan mahrum kalacağı, bu şekilde alınacak kararın da daima eleştiri çekeceği de dile getirilmiş. Oto, "Dönemin DSİ teşkilatının da yaptığı inceme sonuçlarında Birinci Umumi Müfettişliği ve Van Valiliği'nin görüşleriyle paralel olduğu, ayrıca gündeme gelebilecek eleştirilerinde dikkate alındığında yeni Van şehrinin bulunduğu mevkide inşasının sakıncalı olacağı ve inşasından vazgeçilmesinin gerektiği ifade ediliyor. Yeni Van'ın Edremit- Elmalı etekleri üzerinde kurulmasının her yönüyle uygun ve başarılı olacağı görüşü gerekçeleriyle Başbakan İsmet İnönü'ye bildirilir. Fakat bu kadar inceleme ve gerekçelerin ardından şehir buraya kurulmuyor. Bunun yerine Van'ın kaderini değiştiren, geleceğini etkileyen kararla, şehir bugünkü yerine kuruluyor" dedi.

Kaynak: Merkürhaber
  
7740 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Muhteşem Komutanlar







Finans - Borsa
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Köşe Yazıları

Diğer Linklerimiz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam247
Toplam Ziyaret23678882
Kim Kimdir?