Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi’nin (SEKAM) yaptığı gençlik araştırmasının ortaya koyduğu sonuçlara göre gençliğin en önemli sorununun eğitim olduğu saptandı. Eğitimden sonra gençliğin önemli olarak gördüğü sorunlar sırasıyla ahlaki yozlaşma, meslek edinme, iş bulamama ve aile tarafından anlaşılamamak olarak saptandı.
81 ilde 5541 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Türkiye Gençlik Raporu: Gençliğin Özellikleri, Sorunları, Kimlikleri ve Beklentileri’ başlıklı çalışmada 15-28 yaş arasındaki gençlere “Gençliğin en önemli sorunu nedir” sorusu soruldu. Katılımcılardan bu soruyu 1. Tercih ve 2. Tercih olarak cevaplamaları istendi.
Elde edilen sonuçlara göre katılımcıların yüzde 33’ünün eğitimi, yüzde 17’sinin ahlaki yozlaşmayı, yüzde 14’ünün iş bulamamayı ve yüzde 7’sinin de aile tarafından anlaşılamamayı öncelikli sorun olarak değerlendirdiği tespit edilirken, yüzde 18’inin meslek edinmeyi, yüzde 14’ünün eğitimi, yüzde 13’ünün ahlaki yozlaşmayı, yüzde 10’unun iş bulamamayı ve yüzde 9’unun da uyuşturucu kullanımını ikincil sorun olarak gördükleri saptandı.
GENÇLERE GÖRE TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU TERÖR
SEKAM’ın Gençlik Araştırmasının ortaya koyduğu sonuçlara göre; gençlerin yüzde 46-yüzde 60’ı, hangi dini, siyasi ve ideolojik kimliğe sahip olurlarsa olsunlar, Türkiye’nin en önemli sorununun terör olduğuna inanıyor. Terörden sonra gençlerin en önemli olarak gördükleri sorunlar önem sırasına göre işsizlik, yolsuzluk, ahlaki yozlaşma olduğu belirlendi.
İRTİCA TÜRKİYE’NİN BİR SORUNU DEĞİL
Gençlerin benimsedikleri siyasi, ideolojik ve dini kimlik, her ne olursa olsun, toplumda irtica gibi bir sorun ve tehlikenin var olmadığına inanması dikkat çekici bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Şöyle ki kendini Atatürkçü, Kemalist, Laik, İlerici, Devrimci, Ateist, Sosyalist, Feminist olarak tanımlayanların da, Türkiye’de bir irtica sorunu olduğu görüşüne sahip olmadığı tespit edildi.
Bunun kadar önemli, dikkat çeken bir başka nokta da, Ülkücülerin yüzde 6’sının, Muhafazakârların yüzde 6’sının, Dindarların yüzde 6’sının, İslamcıların yüzde 6’sının ve Müslümanların yüzde 5’inin, Türkiye’deki ahlakı yozlaşmayı, diğer kimlik mensuplarına benzer bir şekilde, ciddi bir sorun olarak görmedikleri tespit edildi.
TÜRKİYE’Yİ BİRARADA TUTAN UNSUR
Araştırmaya katılan gençlere “Türkiye’yi bir arada tutan en önemli unsur nedir” diye soruldu. Bu soruya verilen cevaplara göre, gençler hangi dini, siyasi ve ideolojik kimliğe sahip olurlarsa olsunlar, gençlerin yüzde 50’si toprak ve vatan birliği, yüzde 28’ü milliyet duygusu, yüzde 14’ü dini değerler cevabını verdiği saptandı.
Kaynak : On5yirmi5