Kuzey Amerika’da yayınlanan istatistiklere göre insanların en büyük korkusu %74 ile “Topluluk Önünde Konuşmak” yani bilimsel adıyla “glossofobi”. İkinci sıradaki “Ölüm korkusu” ise sadece %68. (Ne yazık ki ülkemizde bu tür istatistiklere ulaşmak hiç te kolay olmuyor.)
Korku dendiğinde ilk akla gelenlerden olsa da “Yükseklik korkusu”nun oranı sadece %10.
Topluluk önünde konuşma korkusu genellikle dinleyici sayısı 4-5 kişiden fazla ve yabancı ağırlıklı olduğunda ortaya çıkıyor. Glossofobi, daha önce bir topluluk önünde hiç konuşma deneyimi olmayanlarda kendini daha baskın bir şekilde gösteriyor.
Ayrıntılara ve çözüm önerilerine girmeden önce belki de kendinizi sınamak isteyebilirsiniz. İşte size küçük bir test:
Aşağıdaki her satıra 0 ile 4 arasında bir puan verin (Asla=0, ender olarak=1, bazan=2, çok sık=3, her zaman=4) sonra da tüm satır puanlarını toplayın.
Topluluk önünde konuşma yaparken veya böyle bir olasılık belirdiğinde
( ) 1- Sesim titriyor/kısılıyor
( ) 2- Nabız atışım hızlanıyor
( ) 3- Ellerim ve/veya ayaklarım buz kesiyor
( ) 4- Ağzım ve/veya boğazım kuruyor
( ) 5- Zihnim boşalıyor
( ) 6- Kendimi çok halsiz hissediyorum
( ) 7- Ellerim terliyor/titriyor
( ) 8- Midem bulanıyor
( ) 9- Dudaklarım titriyor
( ) 10- Nefes almakta zorlanıyorum/ nefes nefese kalıyorum
( ) 11- Kekeliyorum
( ) 12- Bacaklarım/dizlerim tutmaz oluyor
( ) 13- Oradan kaçmak istiyorum
( ) 14- Yüzüm kızarıyor
( ) 15- Aşırı sinirli/tepkisel oluyorum
—–
( ) Toplam puanım
Toplam puanınızı değerlendirin:
0-10 : Yaşadığınız sıkıntıyı fobi olarak değerlendirmek pek doğru olmaz. Diyafram nefesiyle gerginliğinizi kolayca kontrol altına alabilirsiniz. Yaşadığınız olumlu deneyimlerle bu sorunu kendiliğinden aşmanız mümkün.
10-40: Üzerinizdeki duygusal baskıyı bir an önce çözümlemeniz gerek. Başınıza gelecekleri imajine ederek topluluk önünde konuşmaktan kaçmak korkunuzu büyütüp fobi haline dönüştürebilir. EFT veya hipnoterapiden yararlanabilirsiniz. Bir uzmanla görüşmenizde yarar var.
40 ve üzeri: Ne yazık ki sorununuzu fobi olarak kategorize etmek hiç te yanlış olmaz. Mutlaka bir uzmanla görüşmeniz gerekir. Lütfen hemen bir uzmanla bağlantı kurun.
Glossofobi sorununu “Güzel Konuşma Yapamama” sorunu ile karıştırmamak yerinde olur. Çünkü glossofobi söz konusuyken, ne kadar donanımlı ve iyi hazırlanmış olursanız olun, sizi yönlendiren duygular bilinçaltınızı kaçmak ya da ölü taklidi yapmak için zorlayacaktır. Fizyolojik belirtilerin pek çoğu bu nedenle “kaçma” ya da “hareketsiz kalma” hazırlığıyla bağlantılıdır.
Glossofobiden kurtulmak “mantık” yoluyla mümkün olmaz. Çünkü hakim olan duygularınızdır. Bu nedenle, duygularınızın yatıştırılması, bedeninizdeki gerginliklerin boşaltılıp dengelenmesi gerekir.
Peki bu sorundan kurtulmak için neler yapılabilir?
1- Derin nefes alın. Özellikle diyafram nefesi etkili ve yararlıdır. Nefes alırken burnunuzu, verirken ağzınızı kullanın.
2- EFT yapın. EFT ile vücudunuzun enerji dengesini sağlar, duygularınızı tetikleyen olumsuz olaylarla yüzleşip onları birer “eski” anıya dönüştürürsünüz.
3- Bilinçaltı telkin ve otohipnozdan yararlanın
4- Bir hipnoterapiste danışın
5- Bir psikiyatriste danışın
Konuyla ilgili ve daha ayrıntılı yeni yazılarımı en kısa zamanda yine burada yayınlayacağım.
Lütfen yazılarımı paylaşın ve beni izlemeye devam edin.
Ahmet Aksoy
Hızlı Okuma Eğitmeni,
EFT-Tepeleme, İleri Hipnoz ve Master NLP uzmanı,
Master Yaşam Koçu