Gürpınar'da 400 Yıllık Taş Evler Dimdik Ayakta Gürpınar'da 400 Yıllık Taş Evler Dimdik Ayakta Mehmet Top, "Yine Ermenilerden kalma bahsettiğimiz pişmiş topraktan yapılmış un deposu günümüze kadar halen ayakta. Bu tamamen pişmiş topraktan yapılmış. Üzerinde Ermenice yazılar ve bir takım işret ve şekiller var. Oldukça önemli. Gerçekten bu köy, ben buradan hem geleneksel mimari ile çalışma yapanlara, özellikle dikkat çekmek istiyorum. Burada çalışılabilecek keşfedilmemiş bir doku var. Bölgede Ermeniler ile ilgili kiliseleri, manastırları ve mezar taşları biliniyor ama Ermeni evleri bilinmiyor. Ermeniler yaptıkları taş evlerin duvarlarında kullandıkları harç toprağı şuan değme harçlara taş çıkartacak kadar sağlam ve günümüze kadar gelmiş” şeklinde konuştu.
Google'de Ara: Gürpınar'da 400 Yıllık Taş Evler Dimdik Ayakta Kaynak : gazetevan Van'da 400 Yıllık Kale Onarılmayı Bekliyor İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Zernek Mahallesi, 400 yıllık tarihe ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 400 yıl önce Abbasiler tarafından inşa edilen kalenin büyük bir bölümü yıkılırken, geri kalan kısımlarında ise dimdik ayakta. Vatandaşlar, hastalıklara iyi geldiğini inandıkları için hastalarını getirip burada saatlerce kalmalarını sağlıyor. Ekibi ile incelemelerde bulunmak üzere Zernek Mahallesi’ne giden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, yaklaşık 400 yıl önce Abbasiler tarafından yapılan Zernek Kalesi’nde inceleme yaptı.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, Zernek Kalesi Osmanlı döneminde Abbasi ailesinden olan bir beylik tarafından yapıldığını söyledi. Daha çok buradaki mimari dokuya bakıldığında 17. ve 18. yüz yıllarda buranın yoğun bir biçimde yaşandığı görülmekte olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, “Burası Van-Hakkari karayoluna 2 kilometre uzaklıkta olan bir köy dür. İçerisinde kale başta olmak üzere cami, zaviye ve tarihi mezarlık gibi birçok dokunun yer aldığı bir mekan. O açıdan oldukça önemli. Burası yaklaşık olarak 400 yıllık bir geçmişe sahip. Kalenin üzerinde kitabesi yok. Mimari dokudan 17. yüz yılın ortalarından itibaren buranın şekillenmeye başladığını söyleyebiliriz. Osmanlı dönemine ait bir kale ve yoğun bir doku görünüyor. Buranın Hakkari beylerinin bir kolu olan ve Abbasi ailesinden gelenler tarafından yapılan buradaki yapılar oldukça önemli” dedi.
|
5692 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |