• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/

İstanbul Van Dayanışma Platformu

Video Arşivi
Araştırma Yazıları
Günün Sözü










TAM EKRAN YAPIN
Arkanıza Yaslanın 
Yumun Gözlerinizi..

 

Haftanın Kitabı

Muhteşem Resimler DEVAM

IslamicART 1    3
Hava Durumu
Takvim
Üyelik Girişi
VAN Ferit Melen Havalimanı .... İçi seni dışı beni yakıyor...
‘İÇİ SENİ DIŞI BENİ YAKIYOR!’

Van’a ikinci havalimanı yapılacak…

Van’ın otogarı ve havalimanı Van’a yakışmıyor. Hızlı artan nüfusa ve gelişen kentte Van otogarı ve havalimanı olduğu yerde sayıyor. Bu da Van’ın ulaşımda ne kadar geri kaldığını öne çıkarıyor. Otogarı otogar olmayan Van’ın havalimanı ise otogarı andırıyor.

 

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bölgenin önemli bir kenti olarak stratejik önemini koruyan Van potansiyelinin altında seyretmeye devam ediyor. Yıllardır uluslararası havalimanının yapılacağı, bölgenin uçuş üssü olacağı söylenen havalimanı mevcut haliyle bile istenilen modern yapıyı da kazanamazken ikinci havalimanı söylemleri haliyle havada kalıyor.

53 havalimanı içinde Türkiye’de 14’üncü sırada olmasına rağmen Van hala hem konum hem de çevre illere ve ülkelere olan potansiyeli itibariyle daha avantajlı olduğu Trabzon’un, Samsun’un, Gaziantep’in, Isparta’nın ve Kayseri’nin gerisinde… Konum olarak İran, Irak ve diğer Ortadoğu ve Asya ülkelerine rahatlıkla açılabilecek ve bir destinasyon merkezi olabilecek bir konumdayken bunu değerlendiremeyen Van çatışmalı sürecin ve diğer iç sorunların sıkıntısını yaşarken kendi iç sıkıntılarını da yaşamaya devam ediyor. Öyle ki halen bir büyükşehirde olması gereken bir havalimanına kavuşamayan Ferit Melen Havalimanı’a ulaşım, havalimanı şartları, seferlerin artırılması ve gerekli modernizasyon tam anlamıyla sağlanmış değil. Zira yolcu kapasitesi her gün artan Van Türkiye’de 13’üncü sıradayken bunun çok daha ötesine gidebilecek bir potansiyele sahip. Van’ın seyahat acenteleri de bu eksiklikten dem vururken Van’ın hakettiği konumda olması için çalışmaların bir üst seviyeye çıkarılmasından yana.

 

HEP GÜNDEMDE AMA…

Resmi İstatistik Programı kapsamında yayımlanan 'Hava Meydanları İstatistikleri' ne göre Van Ferit Melen Havalimanı Türkiye geneli faal olan 53 havalimanı arasında 14'üncü sırada yer aldı. İç hatlarda yüzde 15 civarında artış gösteren Ferit Melen, dış hatlarda da yüzde 82’lik bir artış gösterdi. Bu artışlarla Hatay, Erzurum ve Konya havalimanlarını geride bırak Van havalimanı tüm bunlara rağmen bir türlü istenilen seviyeye gelmedi. Peki, birçok öneli kente rağmen Türkiye’de 14’üncü sırada yer alan Van Büyükşehir’in havalimanı ve bir diğer ulaşım aracı olan otobüslerin otogarı neden bu kadar kötü? İşte bunun ne yazık ki cevabı yok. Şehrivan Gazetesi olarak uzun zamandan beridir otogarda, havalimanında yaşanan sorunları dile getirdik ve yetkili mercileri görevlerine davet ettik. Ancak bu çağrımız ya tehditle karşılık buldu ya da kulak asılmadı. Gazete olarak yine kenttin aynası olan otogar ve havalimanını sizler için mercek altına aldık. Yapılan seferler, Türkiye’deki sıralamamız, en çok nereye seyahat ettiğimiz ile ilgili yaptığımız haberde çarpıcı tablolarda ortaya çıktı…

 

YOLCU ÇOK, UÇAK SEFERLERİ AZ!

Nüfusu 1 milyonu aşan Van’da havayoluyla ulaşımı tercih eden vatandaş sayısı çok. Özellikle çözüm sürecinin sonra ermesiyle birlikte karayolunun tercih etmeyen insanlar havayoluna ağırlık verdi. İnsanlar havayoluna ağırlık verince bu sefer uçaklarda yer kalmadı. Geçtiğimiz bayram tatili için 3 gün önceden bilet almak isteyenler uçak bileti bulamadı. Normal şartlarda tüm şehirlerde yoğunluk oluyor. Ancak insanların karayolunu tercih etmemesi Van’da bu sorunu daha çok su yüzüne çıkardı. Birçok acenteden ve vatandaştan aldığımız bilgilere göre insanlar Şanlıurfa’ya gitmek isteyen insanlar Van’dan Ankara’ya aktarmalı oradan da Urfa’ya ya da diğer şehirlere geçiş yapıyor. Hal böyle olunca da Van Ferit Melen Havalimanı yetersiz kalıyor. Uçaklara binmek bilet kontrol sırasına giren insanlar uzun kuyruklar oluşturuyor.

 

TUNÇDEMİR: SAYININ ARTIRILMASI GEREKİYOR

Yaşanan sorunlarla alakalı değerlendirmelerde bulunan Ayanis Turizm Acente Yetkilisi Abdullah Tunçdemir şu ifadeleri kullandı: “Karayolunu tercih etmeyen insanlar haliyle hava yolunu tercih ediyorlar. Karayolları son zamanlarda yaşanan olaylardan dolayı tercih edilmediği için vatandaşlar hava yollarıyla yolculuk yapıyor. Ayrıca eskiye göre talep çok fazla var havayollarına. Ancak bu talebe rağmen uçak sayısı az. Normal şartlarda 10 civarı uçak iniş yaparken Van’a sorunun önüne geçmek için bu sayının artması gerekiyor. Bütün havayollarında buna cevap verecek uçak sayısı da yok. Öncelik daha büyük şehirler olunca haliyle Van arka planda kalıyor.”

 

“EK UÇAKLARIN BIRAKILMASI ŞART”

Bölgede yaşanan olaylarla birlikte talebin tamamen uçağa yöneldiğine dikkat çeken Tunçdemir, “Havayollarının da buna cevap vermesi için de ek uçak bırakması gerekiyor. Bizim istediğimiz bu. Şu anda var olan talebe cevap verilmiyor, fiyatlar çok yüksek ve bunu çözmek içinde ek uçağın bırakılması şart. Havayollarında fazla uçak olmadığı için talebede cevap verilmiyor. Burada iş bizlere düşüyor. Biraz üzerine kafa yorarsak, taleplerimizi daha sık dile getirirsek uçak sayısını arttırabilirler. Sayı arttırılırsa bölge ve Van için faydalı olur. Uçak sayısı fazla olunca hem fiyatlar çok yüksek olmaz hem de herkes istediği zaman yolculuk yapabilecek.” Dedi.

 

TUNÇDEMİR: HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Havaalanı konusunda da yetersizliğin olduğunu ifade eden Tunçdemir son olarak şunları kaydetti: “Havaalanımız çok iyi değil. Van olarak büyükşehir olduk. Ancak halen istenilen düzeyde bir havaalanına sahip değiliz. Özellikle kapılarımız açık olduğu zamanlarda havaalanına büyük bir yoğunluk oluyor. Bu yüzden havaalanın bu yoğunluk için yeterli olması gerekiyor. Van’ın nüfusu 1 milyonu aşkın bir nüfus bunun yanı sıra birçok ilden gelen insan burada havayolunu kullanıyor. Yüksekova Havalimanı açıldı açılmasına ama bu Van’ı yine çok etkilemedi. Yine Hakkari’den uçak kullanmak için insanlar buraya geldiler. Bu kadar çok rağbet varken, hem firmaların hem de havaalanı koşullarının buna uygun olması gerekiyor. Yoksa biz kente olarak her şeyde olduğu gibi bunda da kayıplar yaşarız.”

 

TUİK AÇIKLADI: 14’ÜNCÜ SIRADAYIZ

Türkiye İstatistik Kurumu, Resmi İstatistik Programı kapsamında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yayımlanan “Hava Meydanları İstatistikleri” 2015 yılı Ağustos ayı sonu uçak, yolcu ve yük trafiklerini açıklandı. Yapılan açıklamada, Van Ferit Melen Havalimanı geçen yılın Ağustos ayı sonuna göre bu yıl Ağustos sonu itibariyle hizmet alan yolcu sayısında iç hatlarda yüzde 15 oranında, dış hatlarda ise yüzde 82 oranında artış göstererek, Türkiye geneli faal olan 53 havalimanı arasında 14’üncü sırada yer aldı. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Ağustos ayı sonu itibariyle uçak, yolcu ve yük trafiklerini açıkladı.

 

YÜZDE 82’LİK ARTIŞ VAR

Ağustos 2015 sonu itibariyle, iç hat yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında artışla 919 bin 163, dış hat yolcu sayısı yüzde 82’lik oranında artışla 3 bin 240 oldu. Ağustos 2015 sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yük taşımacılığı iç ve dış hatlar toplamında yüzde 11 oranında artışla 8 bin 215 ton olarak gerçekleşti. Ferit Melen Havalimanı, Ağustos 2015 sonu itibariyle, iç ve dış hat ticari uçak trafiğinde bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artışla 5 bin 707 oldu. Türkiye geneli faal olan 53 havalimanı arasında Van Ferit Melen Havalimanı yolcu taşımacılığında, bir önceki yılın Ağustos ayı sonu itibariyle 14’üncü sıradayken, bu yıl da aynı şekilde 14’üncü sırada yer aldı.

 

3 ÖNEMLİ İLİ GERİDE BIRAKTIK AMA…

Geçen yılla oranla artan yolcu trafiği ile 53 havalimanı arasında yer alan Van Ferit Melen Havalimanı birçok önemli ilin havalimanını da geride bıraktı. Yolcu sayısı açısından Hatay, Erzurum ve Konya havalimanlarını geride bırakan Van’a ne kadar önemli bir konumda olduğunu göstermiş oldu. Hatay, Erzurum ve Konya hava limanlarına göre çok daha kötü olan Van Ferit Havalimanı buna rağmen bu için önemli ili ve havalimanını geçmiş oldu. Peki, Van bu kadar önemli bir konuma sahipken, neden otogar görünümlü bir yapıya sahip. Bunu da yetkili isimlere sormak gerekir. Yıllardır bir türlü yapılamayan çalışmalar ve geciktirilen işler, Van’ı geride bıraktı ve bırakmaya devam ediyor.

 

İŞTE GERİDE VE İLERDE OLDUĞUMUZ İLLER                                   

Van Ferit Havalimanı olarak birçok ilin havalimanını arkamızda bıraktık. İşte bizden geri kalan o iller; “Uşak, Tokat, Şırnak, Şanlıurfa, Sivas, Sinop, Siirt, Ordu, Nevşehir, Muş, Mardin, Malatya, Konya, Kocaeli, Kastamonu, Kars, Kahramanmaraş, Iğdır, Hatay, Hakkâri, Eskişehir, Erzincan, Elazığ, Denizli, Çanakkale, Bursa, Bingöl, Batman, Balıkesir, Amasya, Ağrı, Adıyaman ve Erzurum. Peki, Ferit Melen Havalimanı olarak hangi illerin gerisinde kaldık? İşte en yoğun trafiğin olduğu iller; “İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Adana, Trabzon, Gaziantep, Aydın, Diyarbakır, Isparta, Kayseri, Samsun ve Tekirdağ.

Kaynak :
http://www.sehrivangazetesi.com/haber-ici-seni-dIsI-beni-yakIyor-24776.html

  
3778 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Muhteşem Komutanlar







Finans - Borsa
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Köşe Yazıları

Diğer Linklerimiz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret23678654
Kim Kimdir?