İran ve birçok ülkeye yakın olmasına rağmen bölge illerin organize ve sanayi bölgelerinin çok altında faaliyet gösteriyor.
1998 yılında 71 hektarlık bir alanda 1 fabrika ile kurulan Van OSB, toplam 4 etapta 230 hektara ulaşmış durumda. 142 parselde 130 fabrikası bulunan karma bir Van Organize Sanayi Bölgesi'nde 80’ne yakın fabrika faaliyetlerine devam ediyor.
Van Organize ve Sanayi Bölgesi’nde 80 firmada 897 kişi istihdam edilirken, Batman’da 55 fabrikada 1400, Dört organize ve sanayi bölgesi bulunan Malatya’da 1.543,Erzurum’da 147 fabrikada 3.484 kişi istihdam ediliyor. Hakkâri’de fabrika bulunmazken, Iğdır’da 4 fabrika da üretim yapıyor. Bingöl’de ise, 30’a yakın fabrikada 600’e yakın kişi istihdam ediliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en çok istihdam edilen illerin başında Gaziantep ve Diyarbakır geliyor. Gaziantep’te 800 fabrikada 130 bin kişi istihdam edilirken, Diyarbakır’da 150 fabrikada 2.500 kişi istihdam ediliyor.
ZEYBEKÇİ: VAN’DA NİYE OLMUYOR
Van Ekonomist'in Şubat ayında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği toplantıda açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi,’’ Kasım 2002'de bu millet 'one minute' dedi. İlk defa bu millet 'bir dakika' dedi. Artık Van'ın da 'one minute' demesi lazım. 'O işi biz yapacağız' demesi lazım. Biz sizinle sonuna kadar da varız. Biz hükumet ve bakanlık olarak Van'ı bir laboratuvar olarak görüyoruz. Biraz eşelediğiniz zaman altta o kaynayan enerjiyi görebiliyoruz. Hükumet olarak Ekonomi Bakanlığı organizasyonuyla Van'da verdiğimiz o teşvikler bizleri sevindirmiyor. 6. bölgenin tamamına baktığınız zaman 6. bölgenin tamamında 33 aylık dönemde istihdam ve yatırım miktarında yüzde 195 ile yüzde 220 arasında artış görüyoruz. Ama Van'a gelindiğinde yüzde 22 artış veya istihdam anlamında eksi 6 görüyoruz. 6. bölgede bulunan diğer illere baktığımızda Siirt, Batman, Diyarbakır'da iyileşmeler varken Van'da niye olmuyor, Vana birilerinin kastı mı var? Hayır. Van'da birileri bu işi sabote mi ediyor? Hayır. Ne oluyorsa içeriden oluyor" dedi.
Kaynak :
(Van Ekonomist)