• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/

İstanbul Van Dayanışma Platformu

Video Arşivi
Araştırma Yazıları
Günün Sözü










TAM EKRAN YAPIN
Arkanıza Yaslanın 
Yumun Gözlerinizi..

 

Haftanın Kitabı

Muhteşem Resimler DEVAM

IslamicART 1    3
Hava Durumu
Takvim
Üyelik Girişi
Van 80 İli Geride Bıraktı...
Van 80 İli Geride Bıraktı


İşsizlik rakamları yükseldi, asgari ücret zammından sonra tüm Türkiye genelinde işten çıkarmalar başladı, istihdam tam 80 ilde dibe vurdu. Tüm bunların aksine istihdamı artış gösteren tek il Van oldu.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı, Ocak'ta geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puanlık azalışla yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik rakamı böylece Şubat 2015'ten beri en yüksek düzeye çıktı. İşsizlikte 11 ay sonra yüzde 11 seviyesinin üzeri görüldü. İşsizlik rakamlarının ardından ekonomideki bir diğer büyük sarsıntı ise istihdam rakamlarının açıklanması ile yaşandı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 1300 TL’ye yükselen asgari ücretin etkilerinin görüldüğü ocak ayına ilişkin ‘İstihdam İzleme Bülteni’ yayınladı. Bültende dikkat çekici saptamalar yer alırken, Van ile ilgili istatistik Türkiye’nin de gündemine oturdu. TEPAV’ın açıkladığı verilerde asgari ücret zammında sonra tam 80 ilde istihdamın bir anda çakıldığı bir süreçte istihdamını artıran tek ilin Van olduğu açıklandı. 2011 yılında büyük depremler, ardından da yerel bir ekonomik kriz yaşayan Van’da uzun süredir etkili olan ekonomik sıkıntılara rağmen istihdam düşmezken, aksine küçük de olsa bir artış yaşanması ekonomi uzmanlarının da dikkatini çekti. Bir taraftan da bölgede çatışmalı bir süreç yaşanırken Van yıllık düzeyde 9 bin 221, aylık düzeyde ise 61’lik bir artışın yaşandığı il oldu. Van ile ilgili dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise yine 1 yılda kazancı en fazla artan iller sıralamasında zirveyi Şırnak’ın aldığı listede ilk 15’te yer alması oldu.

TÜRKİYE DİBE VURDU!
TEPAV’ın açıkladığı verilerde Türkiye genelinde 379 bini bulan bir istihdam düşüşü yaşandığı belirtilirken, o istatistiklerle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “Ocak 2016’da sigortalı ücretli çalışan sayısı Ocak 2015’e göre yüzde 4,3’lük artışla 13 milyon 620 bin olmuştur. Aralık 2015’e göre sigortalı ücretli çalışan sayısında 379 binlik düşüş yaşanmıştır. Sektörel bazlı değişimlere bakıldığında yıllık en çok artış, 122 bin ile bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektöründe olmuştur. Oransal artışa bakıldığında ise bu sektörde bir yılda yüzde 19,8’lik bir artış yaşanmıştır. Bu sektörü, 104 bin artışla eğitim, 49 bin artışla bina inşaatı ve 44 bin artışla ormancılık ve tomrukçuluk sektörleri takip etmiştir. En fazla değişim gösteren sektör ise yüzde 136,1 artışla ormancılık ve tomrukçuluk sektörü olmuştur. Bu sektörü yüzde 124,1 artışla kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik, yüzde 42,2 artışla kanalizasyon ve yüzde 34,6 artışla istihdam faaliyetleri sektörü takip etmiştir.

VAN İSTİHDAMIN ARTTIĞI TEK İL
İşini kaybedenlerin toplamı tüm sektörler itibariyle 379 bin kişi olurken; sadece ocak ayı içinde 76 bin kadın işsiz kaldı. Van dışındaki tüm illerde sigortalı ücretli çalışan sayısının ocak ayında düştüğünü gösteren bültene göre, İstanbul’da istihdamdaki gerileme rakamı 63 bin oldu. Gerileme Ankara’da 45 bin, İzmir’de 15 bin, Antalya’da 9 bin ve Bursa’da 7 bin olarak belirlendi. Aralık ayına göre istihdamın arttığı tek il olan Van’da ise, bir aylık istihdam artışı 61 kişide kaldı.

6-219.jpg

VAN EMEĞE SAHİP ÇIKTI!
TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 49. sayısı yayımlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu verileri kullanılarak hazırlanan bültene göre, sigortalı ücretli çalışan sayısı yılın ilk ayında yüzde 2.7 oranında geriledi. Gerileme Van dışındaki tüm illerde gözlendi. En çok istihdam sağlayan illerden İstanbul’da gerileme 63 bin oldu. Gerileme Ankara’da 45 bin, İzmir’de 15 bin, Antalya’da 9 bin ve Bursa’da 7 bin olarak belirlendi. En çok istihdam sağlayan ilk beş il dışında Konya 13 binlik, Kayseri ise 12 binlik azalma ile dikkat çeken iller oldu. Bu gelişmeler sonucu, istihdam İstanbul’da 4 milyon 34 bin, Ankara’da bir milyon 181 bin, İzmir’de 853 bin, Bursa’da 650 bin, Antalya’da 468 bin, Konya’da 287 bin, Kayseri’de 209 bin oldu. TEPAV’ın Bülteni’ne göre, yılın ilk ayında tüm illerdeki işyeri sayısı da azaldı. Bu sayı 30 bin azalarak 1 milyon 710 bine geriledi.

ŞIRNAK ZİRVEDE VAN İLK 15’TE!
TEPAV’ın verilerinde dikkat çeken diğer bir ayrıntı da Şırnak’ın zirvede yer aldığı istatistikler oldu. Bölgede geçtiğimiz yıldan bu yana çatışmalı bir süreç yaşanmasına rağmen Şırnak, Türkiye’de bir yılda kazancı en fazla il olarak açıklandı. TEPAV tarafından yapılan açıklamada yıllık kazanç ile ilgili olarak; “Ocak 2016 verilerine göre 4/a sigortalı kapsamında prime esas ortalama günlük kazançların illere göre dağılımları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Ortalama günlük kazancı 22,21 lira ile Şırnak 1 yılda en fazla artış gösteren il olmuştur. Şırnak’ı; Zonguldak, Kahramanmaraş, İstanbul ve Kırıkkale takip etmiştir. Bir yılda ortalama günlük kazancı en hızlı artan il yüzde 43 ile Şırnak olmuştur. Şırnak’ı; Kahramanmaraş, Düzce ve Mardin izlemiştir.” Denildi. Bu sıralamada Van ise geliri en çok artan 15’inci il olarak dikkat çekti. Van’ın yıllık kazancı yüzde 15,86 oranında artarken, Ocak ayında ise 9,79 oldu. Öte yandan büyük olayların yaşandığı Diyarbakır’da ise tüm yaşananlara rağmen esnaf sayısındaki artış dikkat çekti. Yaşanan bu artış; “Ocak 2016’da Türkiye genelinde esnaf sayısı Ocak 2015’e göre 25 bin (yüzde 1,3) artarak 1 milyon 996 bin olmuştur. Esnaf sayısı en fazla (15 bin) İstanbul’da artmıştır. İstanbul’u; Mersin, Bursa, Konya ve Kocaeli takip etmiştir. Oransal olarak bakıldığında esnaf sayısı en hızlı (yüzde 4,5) Diyarbakır’da artmıştır. Diyarbakır’ı; Mersin, Kocaeli, Düzce ve Sakarya takip etmiştir.” Şeklinde verildi.

İŞVERENE YÜK BİNDİ
TEPAV araştırmacıları ocak ayında kayıtlı istihdamda görülen bu hareket için asgari ücrete işaret etti. Araştırmacılar “Reel sektörde son 1 yılda ciddi sıkıntılar görülüyor. Piyasadaki nakit sıkışıklığı, tahsilat ve geri ödeme problemleri, iflas ertelemelerdeki artış da bu sıkıntıların somut göstergeleri olarak karşımıza çıkıyor. Son 1 yılda karşılıksız çek tutarı yüzde 37, protestolu senet tutarı yüzde 23, sorunlu kredi tutarı 31 artmış görünüyor. Reel sektör için tüm bu olum-suz göstergelerin üzerine bir de asgari ücret artışında işverenlere normalin üzerinde yük binmesi son 1 aydaki istihdam düşüşünde etkili olmuş olabilir“ saptamasında bulundu. 

Kaynak :
Şehrivan Gazetesi

http://www.wanhaber.com/van-80-ili-geride-birakti-205785h.htm 

  
3260 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Muhteşem Komutanlar







Finans - Borsa
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.185534.3225
Euro37.021537.1698
Köşe Yazıları

Diğer Linklerimiz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam10
Toplam Ziyaret23674932
Kim Kimdir?