• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/

İstanbul Van Dayanışma Platformu

Video Arşivi
Araştırma Yazıları
Günün Sözü










TAM EKRAN YAPIN
Arkanıza Yaslanın 
Yumun Gözlerinizi..

 

Haftanın Kitabı

Muhteşem Resimler DEVAM

IslamicART 1    3
Hava Durumu
Takvim
Üyelik Girişi
Van Depreminden Sonra 41 Hayırlı İmza
VAN İÇİN 41 HAYIRLI İMZA ATILDI
Van Valisi Münir Karaloğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nda 41 hayırseverin imzaladığı protokolün ardından kısa bir açıklama yaptı. Karaloğlu;”Bizim ihtiyacımız, bugün imzaladığımız protokollerden çok daha fazla onun için bizim daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Hayırseverlerin de ilgisini bekliyoruz” dedi.

Hayırseverlere Vanlılar adına teşekkür eden Karaloğlu, Van’ın bundan sonra daha çok dersliğe, daha çok öğrenci pansiyonuna, daha çok öğretmen lojmanına ve kapalı spor salonuna ihtiyacı olduğunu belirterek, kamuoyuna şu çağrıyı yaptı. “Van deprem öncesinde zaten derslik ihtiyacı olan illerimizden bir tanesiydi. Deprem sonrası 1.500 derslik bu depremde zarar gördü kullanılamaz hale geldi. Yani depremden önce var olan ihtiyaca bin 500 derslik daha ilave oldu. Tabi ki bugün imzaladığımız 41 protokol bu ihtiyacımızın bir miktarını karşılayacak. Biz hayırseverlere gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Bu acılı günümüzde, acil dönemde bizim yaramıza merhem olmaya çalıştılar. Ama bu bizim ihtiyacımızın tamamını karşılayacak oranda değildi.

Hala hayırseverlerin Van için yapması gereken şeyler olduğunu düşünüyoruz. Ve inşallah biz bu protokollerin de devamını yapmak istiyoruz. Yine böyle 30’lu, 40’lı gruplarla yine bakanlığımızda protokollere devam etmek istiyoruz. Bugün imzaladığımız protokollerin tamamı da derslik değil. Bunlar arasında öğrenci yurtları var, öğretmen evleri var. Kapalı spor salonları var, öğretmen lojmanları var, derslikler var. Onun için bizim ihtiyacımız hala Van’da devam ediyor. Acil ihtiyacımız devam ediyor. Onun için de hala yardımıca acil ihtiyacımız var. Türkiye’nin dört bir yanından hayırseverler Van’daki çocuklarımız daha iyi yetişsin diye, ülkelerine milletlerine daha iyi hizmet etsin diye bugün yarış içindeydiler. Şunu tekrarlamak istiyorum. Bugün protokol imzalayan bütün hayırseverlerimize Van halkı adına şükranlarımı arz ediyorum. İnşallah bunun devamını da bekliyoruz. Çünkü Van’da ihtiyacı tamamlanmış değil. Bizim ihtiyacımız, bugün imzaladığımız protokollerden çok daha fazla onun için bizim daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Hayırseverlerin de ilgisini bekliyoruz” dedi.

Van depreminde hasar gören okulların yenilenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, Van Valiliği ve hayırseverler arasında protokol imzalandı. Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer 'Van'da yükselecek yeni, konforlu okullar, spor salonları, pansiyon ve yurtlar için ilk harcı burada atıyoruz' dedi.



MEB Başöğretmen Toplantı Salonu'nda Van depreminde hasar gören okulların yenilenmesi için hayırseverlerle toplu protokol töreni düzenlendi. Törende konuşan Bakan Dinçer, 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan Van'daki depremi hatırlatarak, ''Bir daha ihmal ve bilgisizlikten kaynaklanan yıkımlar yaşamamak için bu acı tecrübeden hareketle gerekli dersleri çıkararak eğitime daha fazla önem vererek insanca yaşamanın imkanlarını çoğaltacağız'' dedi.

Herkesin kenetlenerek elinden geleni yapması gerektiğini ifade eden Bakan Dinçer, şöyle konuştu: ''Bir an evvel yaraları sarmak, konutlar, okullar inşa ederek Van ilimizi imar etmek vatandaşlarımızın her türlü sıkıntısına çare olmak için herkes el birliğiyle çalışıyor. Bu süreçte birçok hayırsever, kurum ve kuruluş da Van'ın yaralarını sarmak, yeniden ayağa kalkma sürecinde destek olmak için eğitim alanında neler yapabileceklerini kamuoyuna beyan etmişler ve söz vermişlerdir. Bu sözün peşinden giderek hep birlikte eyleme geçmek için bir protokolle ilk adımımızı atıyoruz. Bir anlamda Van'da yükselecek yeni, konforlu okullar, spor salonları, pansiyon ve yurtlar için ilk harcı burada atıyoruz.''

Türkiye'nin her köşesinin yeni dersliklerle donandığını, eğitimin her düzeyinde okullaşma oranlarının yükseldiğini belirten Bakan Dinçer, bunda sosyal sorumluluk duygusuna sahip kişi ve kurumların büyük desteğinin olduğunu kaydetti. Bakan Dinçer, hayırseverlere, ''Eğitimin önemine ilişkin farkındalığın artmasında bu çabalarınızın çok önemli bir payı bulunmaktadır. 'Tek taş duvar olmaz' diye çok güzel bir söz vardır. Bizler nerede bir insan yardıma muhtaçsa ona el uzatmanın bir insanlık borcu olduğunu yüreğinde hisseden bir geleneğe sahibiz. Yaşadığımız her felakette bir olma, birlik olma arzusu, dayanışma ve yardımlaşma duygumuz bizi ayağa kaldırmaktadır'' diye seslendi. Bakan Dinçer, bu büyük acının yaralarının sarılacağını ve yeniden güçlü bir şekilde yola devam edileceğini de vurgulayarak, ''Bir daha ihmal ve bilgisizlikten kaynaklanan yıkımlar yaşamamak için bu acı tecrübeden hareketle gerekli dersleri çıkararak eğitime daha fazla önem vererek insanca yaşamanın imkanlarını çoğaltacağız'' diye konuştu. İnsana ve eğitime daha çok yatırım yapılacağını belirten Bakan Dinçer, bölgeler, okullar ve çocuklar arasında eğitime erişim ve kalite açısından en küçük bir fark kalmayıncaya kadar tüm çabalarını sürdüreceklerini söyledi.

"Daha hızlı ve daha büyük adımlar atmalıyız"

Son 10 yılda eğitime yapılan yatırımlar ile sorunların çözümü açısından önemli mesafeler katedildiğini belirten Bakan Dinçer, ''Ama eğitime ilişkin temel problemlerini halletmiş bir Türkiye hayalini gerçekleştirmek için birçok alanda daha hızlı ve daha büyük adımlar atmalıyız'' dedi. Van'da 2002 yılı sonunda derslik sayısının 3 bin 542 iken 2003-2011 yılları arasında 3 bin 596 yeni dersliğin yapımının tamamlandığı bilgisini veren Bakan Dinçer, depremden önce Van'daki derslik ihtiyacının, her dersliğin 30 öğrenciden oluşması ve tekli eğitime geçilmesi durumunda ilköğretimde bin 530, orta öğretimde ise 382 derslik olduğunu belirtti. Bunun Türkiye'deki derslik ihtiyacının yüzde 2'sine karşılık geldiğini ifade eden Bakan Dinçer, ''Depremden sonra yapılan incelemelerin sonucuna göre bin 939 dersliğimiz hasar gördü. Böylece aşağı yukarı 4 bine yakın ek derslik ihtiyacı hala Van'da devam ediyor'' dedi.

Depremde yıkılan okulları çelik konstrüksiyon sistemi ile yeniden yükselteceklerini ifade eden Bakan Dinçer, inşa edilen okullara hayırseverlerin adının verileceğini söyledi. Hayırseverleri katkısının bununla kalmaması gerektiğini, farklı sosyal sorumluluk projeleri ile öğrencilerle ilgilenmeyi, onlara destek olmayı sürdürmelerini de arzu ettiklerini belirten Bakan Dinçer, 2003 yılında 100 çocuktan 3'ünün okul öncesi eğitimden yararlandığını, bugün okul öncesi eğitimde okullaşma oranının yüzde 52'ye çıktığını kaydetti. Bakan Dinçer, ''Ne kadar büyük hamleler yapmış olursak olalım tüm çocuklarımıza ulaşıncaya kadar her başarımıza her mutluluğumuza bu çocukların yarım kalan hayallerinin ve umutlarının gölgeleri düşecek. Dolayısıyla toplum olarak eğitim ortamının iyileştirilmesine dönük çabayı hiç bitmeyen bir çaba olarak ortaya koymalıyız. Elimizi eğitimin üzerinden bir an olsun çekmemeliyiz'' diye konuştu.

Van'daki öğrencilerin yüzde 20'sinin geçici olarak başka illerde misafir öğrenci olarak eğitimlerini sürdürdüğünü belirten Bakan Dinçer, 2 bin 500 öğrencinin gittikleri illerde sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle dershanelere ücretsiz kayıtlarının yapıldığını belirtti. Bunun geçici bir çözüm olduğunu da ifade eden Bakan Dinçer, ''Van'ın çözüm bekleyen acil sorunlarını sizlerin gönüllü katkı ve katılımlarıyla daha hızlı bir şekilde çözeceğiz'' dedi.

Ardından Bakan Dinçer, Van Valisi Münir Karaloğlu ve hayırseverler arasında protokol imzalandı.

hayırseverlere teşekkür belgesi

Protokol imzalanan hayırseverler arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Şişli Belediye Başkanlığı, rock müzik sanatçıları, Kulüpler Birliği, İstanbul Ticaret Odası, Milli Eğitim Vakfı (MEV), Garanti Bankası, Ankara Ticaret Odası, Fatih Belediyesi, Bartın Valiliği, UNICEF gibi çeşitli kurumların yanı sıra, Acun Ilıcalı, Saadettin Saran, Muammer Ketenci gibi isimler de yer aldı. İzmir Ticaret Odası adına protokolü imzalayan Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Van'daki 24 derslikli Gedikbulak İlköğretim Okulu'nun inşaatını yapacaklarını belirtti. Acun Ilıcalı ise, hayırseverlerin bir araya gelmesinin çok güzel bir tablo olduğunu ifade ederek, ''Van depreminden etkilenen insanlara destek olmak görev. Türk olmaktan bir kez daha gurur duyuyorum'' dedi. MEV Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Özçukurlu da Erciş'te öğretmen evi yapacaklarını, 300 öğrenciyi yatılı okullarda okutacaklarını ve masraflarını karşılayacaklarını kaydetti. Modacı Muammer Ketenci geçen hafta Van'da olduğunu belirterek, ''Gerçekten hepsi çadırlarda yaşıyor, koskoca vali dahil. Çok üzülmüştüm. Bugün buraya geldim, burada bu kadar gerçek insanlar var, Buradan yapılan çok şeyler varmış, belki biraz geç kaldı ama'' diye konuştu. Hayırseverlerce protokol gereği taahhüt edilenlerin 6 ay içinde yapılmasına ilişkin ise Bakan Dinçer, ''Şu anda 3 tane okulumuz bitti, son işlemleri yapılıyor. Bu kadar kısa sürede sizlerin verdiği gücü, orada bir destan yazdırıyor desek abartmış olmayız'' diye konuştu.

Bakan Dinçer, protokoller imzalandıktan sonra hayırseverlere teşekkür belgesi de takdim etti.

"Van'da eğitim normalleşmeye başladı"

Törenin ardından gazetecilerin Van'daki eğitimle ilgili soruları üzerine Bakan Dinçer, ''İlçelerde eğitim normalleşmeye başladı. İlk gün tereddüt ettiler. İkinci gün yüzde 20 öğrenci geldi ve bugün yüzde 100'e yakın öğrencimiz geldi. Çok yakında Van Merkez'de ve Erciş'te eğitime adım atmak istiyoruz'' dedi. Bakan Dinçer, ''Eğitime başladıktan sonra her şey normal giderse eğitim sürelerini Van'da ve Erciş'te biraz uzatmak istiyorum. Hem bu dönemin sonuna biraz ilave etmek ve hem de yaz döneminde biraz uzatmak istiyorum ki, bu açığı kapatalım diye, ama kesin kararımızı daha ileri bir tarihte vereceğiz. Belki hafta sonu da eğitim yaparak telafi edebiliriz ama dikkat ederseniz biz özellikle 8-12. sınıflar için farklı tedbirler aldık. Çok büyük sayıda öğrencimiz başka illere nakledildi. Onlar eğitimini almaya başladılar. Biz çocuklarımızda büyük bir mağduriyet oluşmadan o acımızı atlatmış olacağız'' diye konuştu. Bir gazetecinin ''Sınava girecek bu öğrenciler içen ekstra puan uygulaması düşünülüyor mu?'' sorusunu Bakan Dinçer, ''Hayır. Ülkemizin sadece bir ilinde bir sorun yaşadık. Geri kalan iller için adalet duygusunu zedelemeden sorunları çözmemiz lazım. Bunun en makul, en rasyonel telafi mekanizması, bu çocuklarımızın kaybettiği zamanı telafi edecek düzenlemeler yapmaktır. Biz, bir bütün olarak topluma bakmalı ve kararımızı vermeliyiz'' diyerek yanıtladı.

 

Kaynak : http://www.munirkaraloglu.com/tr/news.php?pk=1240 

  
6621 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Muhteşem Komutanlar







Finans - Borsa
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Köşe Yazıları

Diğer Linklerimiz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam59
Toplam Ziyaret23678694
Kim Kimdir?