• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/

İstanbul Van Dayanışma Platformu

Video Arşivi
Araştırma Yazıları
Günün Sözü










TAM EKRAN YAPIN
Arkanıza Yaslanın 
Yumun Gözlerinizi..

 

Haftanın Kitabı

Muhteşem Resimler DEVAM

IslamicART 1    3
Hava Durumu
Takvim
Üyelik Girişi

Van Edremit İlçesi

Van Edremit İlçesi

Edremit, Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nün güney ve güneydoğu kıyı şeridi boyunca uzanır. Yeşilliğiyle adeta “mavi gölün yeşil kaşı”dır. İlçenin konumu sahil çizgisini takip eder tarzdadır. İlçe merkezinin uzunluğu 5 km genişlik ile 1.5-2 km arasında değişmektedir. İlçenin Van'a uzaklığı 18 km'dir. İlçe sahilden güneye doğru kademe kademe yükselip, güneyde alçak sıra tepeler, ilçeye paralel olarak uzanır. Edremit'i,güney-kuzey doğrultusunda üç dere ayırır. Bu dereler aşağıda sıralanmaktadır.



===
Van Edremit - Tanıtımı Video 1 





Van Edremit Tanıtım Video 2 




Kotur Deresi: Dere; kıraç, taşlık olduğundan bu adı almıştır. Güneyde eski kilisenin batısından başlar, uzun bir yol izleyerek Edremit’in kuzeyinden Van Gölü’ne akar.
Şorlar Deresi: Derenin suyu maden suyu özelliği taşıdığından tuzlu bir tadı vardır. Çevrede tuzluya "şor" tabiri kullanıldığından dere bu adı almıştır. Kız Damı (Devdamı) doğusunda, Şamram (Menua) Kanalı üzerinde kurulu köprünün kayalık kesimindedir. Kuzeye uzanan dere, jandarma kampının güney batısından göle kadar uzanır.


Gülo Boğazı: Kıyıcak Köyü ile Çiçekli Beldesi arasındadır. Bu dereler, arazi yapısı ve bitki örtüsü ile parsellenmiş ayrı ayrı tabi güzelliklerle, manzaralarla doğaya renk katarlar. Doğuda Van ili, kuzeyde Van Gölü, bütün haşmetiyle Edremit'i selamlayan Süphan dağı, güney-batıda Artos dağları, Akdamar Adası görülmektedir

       Edremit'te Van'a bağlı olarak tipik karasal iklim hüküm sürmektedir. Kışlar uzun, soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcaktır. Karasal iklimin özelliğinden dolayı ilkbahar ayları kısa sürmektedir. Yağışlar karasallıktan, ilkbahar ve sonbahar aylarına kaymıştır. İlçenin ortalama yağış miktarı 300- 350 mm , dolayındadır. Sıcaklık ortalaması ise kışın 0°C 'nin altına düşmektedir. Yazın ise 20- 25°C arasındadır. Bunu aşan yıllar da olmuştur. Aylık mevsim özellikleri grafiklerle ifadeye çalışılmıştır.


      
      Bölgede ve özellikle de Edremit ilçesinde karasal iklimin etkilerinden dolayı bitki örtüsünün sınırlı olması gerekir. Oysa güney illerinde yetişen turunçgiller, muz, incir v.b. haricinde, yörenin iklimine uymuş, her türlü meyve ağaçlarının yetiştiği, yaygın olduğu görülmektedir. Bunların dışında yakacak, mobilyalık, inşaatta kullanılacak her türlü ağaçlar yetiştirilmektedir. Kavak, söğüt, karaağaç, dişbudak, karakavak, yevmişan, ceviz v.b. türler çoğunluktadır. Dışbudak, ceviz ve armut ağaçlarının birkaç asırlık olanlarını görmek mümkündür. Bunlardan dışbudak ağacı genellikle taşlar içerisinden çıkmış gibi bir görüntü verir, gövde yapısı bir oda büyüklüğünde olanları vardır. Ceviz ağaçlarının fotojenik bir özelliğe sahip olduğu, bu işlerle uğraşan kerestecilerin ceviz tahtası üzerinde avcı resimlerinin görüldüğünü söylemektedirler.

Yeryüzü Şekilleri : Merkez ilçe doğusuna göre arazi yapısı ayrı bir konuma sahiptir. Van-Edremit- Elmalık üçgeni bir düz ova olmasına rağmen, ilçe merkezi ve güneybatısı kıyıdan güneye doğru yükselir. Ancak sık ağaç yüklü bahçelerin çokluğu bu seyri az da olsa gizlemektedir. Güneye yaklaştıkça arazinin engebeliği açıkça görülmektedir. Edremit, bir baştan öbür başa %95 yeşil ağaçlarla kaplıdır. Evler, ağaçlar ve bahçeler arasındadır. Bazı evlerin çatısı ve bazı evlerin tamamı ancak görülebilmektedir. Ülkemizin çoğu kesiminde olduğu gibi Edremit 3. jeolojik zamanda bugünkü şeklini almıştı. Deprem kuşağında yer alan Edremit'te büyük toprak katmanları henüz oluşmamıştır. Toroslar'ın güney kesimi bu bölgede görülmektedir. Edremit'in tek ovası, ilçe merkezi ile Elmalık Mahallesi ve Van arasındadır. İlçenin Köşk Köyü ve Havasor ovaları oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu ovalar Şamram (Menua) Kanalı sulama alanı içindedir. Edremit'in güneyinde Menua'nın kızı Tarırı’a adına kurduğu Kadembastı asma bahçeleri (bu yerin Ermeni tarihçi Khoroneli Movses'in iddia ettiği ve Semiramis'e ait olduğu fikri de görülmektedir) tabii afetler ve suların açtığı derelerle parçalara ayrılmış parseller şekline girmiştir. İlçenin akarsuyu olarak eşine rastlanamayan tarihi Şamram (Menua) Kanalı (Tarih bölümünde kanal hk. geniş bilgi verilmiştir) bir çok köyün sulama ihtiyacını karşıladıktan sonra Edremit'in güneyinden süzülerek geçer; güneydoğuda Elmalık Mahallesini ikiye ayırır. Bakacık Köyü’nün kuzeyinden Şamramaltı Mahallesi’ne oradan İskele Caddesi’ne kadar uzanır. Kanalın uzunluğu 51 km'dir. İkinci kaynak suyu; Edremit Taşkale (Alniunu kenti)nin güneybatısında, kilisenin kuzeyindeki yerli halk tarafından "köy bulağı" diye adlandırılır. Su çok temiz ve kireçsizdir. Kaynağın getiriliş planına, ustalığına bakılırsa uzak geçmişe dayandığı kesindir. Ustalıkla tepelerin altından kanal (su harkı) açılarak, kanal bitişiğinde suyun takibi için yaya kaldırımı yapılmış bir plana sahiptir. Ancak sabotaj ihtimali, suyun kirlenmemesi düşünülerek, son zamanlarda merkez belediyesince su bir depo içerisine alınmış, üstü böylece kapatılmıştır. Kesin tarihi bilinmeyen bu suyun civarında 1914 Birinci Dünya Savaşı’ndan önce Edremit'e göre sayıları çok az olan Ermenilerin yerleşim yerleriymiş. Suyun bir bölümü ile Şamram (Menua) Kanalı'nın güneyinde kalan yüzlerce dönüm arazi sulanır, kalan kısmı ile de mesafeli ve alt alta olan su değirmenlerinin çalıştırıldığı bilinmektedir. Tarihi kaynaklarda anlatıldığına göre 100-150 yıl önce konusu "aşk" olan bir efsaneye göre, anlaşmazlık yüzünden bu su ihanete uğrar, mevcut su 1/3'e düşer. İlçede belediye kurulduktan sonra, bu su bir ana depoya alınarak şehir içine suyun şebekesi oluşturulmuştur. Kalan kısmı ile Şamram (Menua) kanalı takviyesiyle güneyde kalan arazi sulanmaktadır

 

 VAN'IN İLÇELERİNE ULAŞIN  
 
  Erciş İlçesi Gürpınar İlçesi Gevaş İlçesi
      
 Muradiye İlçesi Özalp İlçesi Bahçesaray İlçesi
      

 

Saray İlçesi

Edremit İlçesiBaşkale İlçesi

 

 

    

 

 Çatak İlçesi

  Çarldıran İlçesi  www.VanSosyal.com
Muhteşem Komutanlar







Finans - Borsa
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Köşe Yazıları

Diğer Linklerimiz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam64
Toplam Ziyaret23679382
Kim Kimdir?